2008. október 10., péntek

Kukacolnék


Végre megjött a stoppolótalp, amit megrendeltem.
Először próbálkozom gépi szabadtűzéssel. Illetve eddig csak úgy tudtam, hogy állandóan forgatom a munkadarabot, ami elég lassú és fárasztó. Apróbb minták, kacskaringós vonalak szinte lehetetlen próbálkozások.
Itt a blogokból megtanultam azt is, hogy kukacolásnak nevezik azt a tűzésmintát, ami még a 2000-es nyári foltvarrótáborban tetszett meg, ott láttam először.
A készülő táskának felét már stoppolótalppal tűzhettem végre.
Szeretnék tanácsot kérni a tapasztalt kukacolóktól, hogy min múlik az öltések egyenletessége. A minta rajzolata az biztosan gyakorlás kérdése, ezt gondolom. A talp leírásában az áll, hogy az öltéshosszát, szélességét nullára kell állítani. Vagyis így helybenjár a tű, rajtam múlik, milyen egyenletesen tolom alá az anyagot, ennek függvényében hosszabbak-rövidebbek az öltések. Vagy másképp kell beállítani?
Aki tudja, súgjon egy kicsit! Köszi előre is!


5 megjegyzés:

Bea írta...

Én még csak most tanulom. Viszont nem tudtam erről a 0-ra állításról, úgyhogy eredeti gépi beállítással csináltam, és a varrássebességet állítottam közepesre. Régen ezt a varrási módot nevezték "nyargalásos"-nak. Egy vanyarci mellényt díszítettem vele- mindjárt, így begyakorlásként....hát kacskaringókat sokkal könnyebb, mint előre megrajzolt geometriai, ill. stilizált mintákat.

Juhizs írta...

Ne is mondd Princi, én már a második nekifutásnál tartok és nem megy a dolog, ugyan egyszerű kis gépem van, beállítom a dolgokat a nullára,és mégis a túlsó oldala (a hátsó) hurkos... nem egy sikerélmény nekem, fel is idegesítettem magam, úgy döntöttem, januárban próbálkozom legközelebb, hátha csoda történik addig (fogmanó helyett jön egy varrógépmanó és beállítja a gépet ;-)

Erola írta...

szia Princi. Először is gratulálni szeretnék a munkáidhoz, szoktam jönni gyönyörködni :-)
Kukacolásban talán tudok segíteni (már 1 éve gyakorlom :-)
Én csak sima egyenes varrásra szoktam állítani, így már nincs szükség az öltés és szélesség állítására, talán csak hogy középen legyen a tű. A varrógép talpat viszont le kell engedni, hogy tényleg csak te irányítsd az anyagot.
Elizanikótól tanultam, hogy lehet gyakorolni előtte úgy, hogy valaki tart neked egy ceruzát, és alatta te mozgatsz egy lapot, mintha az lenne az anyag.
Még annyit mondanék, hogy a varrógépemhez én is ilyen stoppoló talpat kaptam, de nekem szétnyírta a tűtartót, amihez varrás közben hozzáér, (bár más gond nélkül használja, lehet, hogy nekem anyaghibás volt??) Azóta quilt talpat használok (de lehet, hogy másként hívják), amit csak emelget a tűtartó.
Elnézést, ha hosszú lettem. Erika

Princi írta...

Köszi Erika, nagyon kedves vagy, hogy segítesz. Gyere máskor is! Gyakorolnom kell, remélem menni fog.

Erola írta...

Még az lemaradt, hogy az öltések egyenletessége azon múlik, hogy mennyire tudod összehangolni a varrógép sebességét (mennyire nyomod a pedált), és hogy milyen sebességgel mozgatod az anyagot. Nekem úgy könnyebb, hogy gyorsan varr a gépem, így szerintem elkerülhetőbb, hogy nagyon-nagy öltések legyenek.

Látogatóim (2008.08.27-től)

Képtáram / GALLERY (my creations)

Képtáram / GALLERY (my creations)
Kellemes nézelődést!